Dziedzictwo kulinarne

Sernik cytrynowy

Mapa ZP

Sernik cytrynowy

Składniki

  • 1 kg sera białego
  • 0,5 szklanki oleju
  • 10 dag masła (topionego)
  • 1,5 szklanki cukru (do smaku)
  • 1 kisiel cytrynowy
  • 5 jaj (białka oddzielamy od żółtek)
  • sok i skórka z cytryny
  • 2 łyżki kaszy manny
  • bakalie (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wszystko dokładnie zmiksować (oprócz białek!). Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do powstałej masy. Łączymy ostrożnie mieszając. Całość przekładamy do formy i pieczemy około 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Sernik możemy piec na cieście np. kruchym czekoladowym lub po prostu sam sernik. UWAGA! Jeżeli do pieczenia używamy dużej formy, należy powielić porcję.

Koło Gospodyń Wiejskich Buszkowiczanki w Buszkowiczkach

Przepis do pobrania - wersja polska                               Przepis do pobrania - wersja angielska