Dziedzictwo kulinarne

Mapa ZP

 Węgierskie pogacze

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 200 ml śmietany
  • 5 dag drożdży
  • odrobina cukru
  • szczypta soli
  • mleko

 

Sposób przygotowania

Ze składników – dodając tyle mleka, ile weźmie ciasto – zagnieć ciasto i dobrze wyrób. Zostaw do wyrośnięcia, tak aby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. W trakcie wyrastania ciasta dodaj 30 dag skwarek z solą i zmielonym pieprzem. Rozwałkuj ciasto, posmaruj je skwarkami. Złóż w ćwiartkę i poczekaj, aż podniesie się ponownie dwa razy tyle. Powtórz tę czynność jeszcze 3 razy, w ten sposób otrzymasz warstwową bułeczkę. Następnie potnij ciasto na małe kwadraty i ponacinaj je. Nasmaruj górną część bułeczek roztrzepanym jajkiem, umieść na blaszce, piecz w rozgrzanym piekarniku.

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska

Mapa ZP

 

 

Węgierski gulasz / kociołek z plaży Körös

(przepis na 10 osób)

 

 

 

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny lub wieprzowiny
  • 20 dag cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki przypraw w proszku
  • 15 dag pomidorów
  • papryka
  • 2 kg ziemniaków
  • 15 dag zacierek
  • 10 dag tłuszczu
  • 10 dag zmielonej papryki (słodkiej)
  • 2 dag zmielonej papryki (gruboziarnistej)

 

Sposób przygotowania

Podsmażyć pokrojoną cebulę, doprawić do smaku. Usuń z ognia i dodaj zmieloną paprykę. Uważaj, aby papryka się nie przypaliła. Dodaj mięso, dolej 1 litr wody i gotuj przez godzinę. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i resztę składników (oprócz zacierek), następnie wlej 2 litry wody. Gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu. Kiedy mięso stanie się prawie miękkie, dodaj do niego zacierki. Jeśli uważasz, że ilość zupy jest niewystarczająca, wlej do niej wodę i dopraw do smaku.

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska

Mapa ZP

Sum z papryką i makaronem z sera twarogowego i grzybami

(przepis na 4 osoby)

Składniki

  • 1 kg suma
  • 12 dag wędzonego boczku
  • 10 dag cebuli
  • 4 dag papryki mielonej
  • 20 dag pieczarek
  • 6 dag mąki
  • sól, czarny pieprz mielony
  • 200 ml śmietany
  • 40 dag makaronu do gotowania
  • 25 dag twarogu

 

Sposób przygotowania

Wyfiletuj suma i pokrój w kostki o wymiarach 2 x 2 cm, posól i pozostaw na chwilę do zmacerowania. Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż, a następnie na tym tłuszczu podsmaż cebulkę wcześniej pokrojoną na bardzo małe kawałki. Dodaj umyte i pokrojone wcześniej w plasterki grzyby i podduś je przez chwilę. Dopraw słodką mieloną papryką, szybko wymieszaj i od razu po dodaniu papryki wlej wodę do garnka. Dopraw solą i pieprzem. Włóż kręgosłup suma bez fileta i gotuj przez godzinę na wolnym ogniu. Następnie usuń kręgosłup i dodaj rybę pokrojoną w kawałki, zagęść kwaśną śmietaną, zagotuj i możesz podać. Do potrawy można dodać makaron z sera twarogowego i okrasić skwarkami.

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska

Mapa ZP

Karpacka baba drożdżowa

(przepis na 20 porcji)

Składniki na ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 10 jaj
  • 2 szklanki cukru
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki mleka
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • 10 dag rodzynek
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę

  • 10 dag margaryny
  • 10 dag mąki
  • 10 dag cukru pudru

Sposób przygotowania

Z drożdży, łyżki cukru, łyżki mąki i 3 łyżek mleka zrobić rozczyn, przykryć miskę suchą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 9 żółtek i 1 całe jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puch. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięty rozczyn, podgrzane mleko, jaja z cukrem i dokładnie wymieszać (ok. 10 min). Dodać roztopione masło, skórkę z pomarańczy oraz sparzone rodzynki. Mieszać tak długo, aż ciasto zacznie „odchodzić” od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz.). Przełożyć ciasto do dużej blachy na 15 min. W międzyczasie przygotować kruszonkę, łącząc wszystkie składniki ze sobą. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Zetrzeć na wierzch ciasta zimną kruszonkę, ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 60 minut w temp. 180°C.

Koło Gospodyń Wiejskich w Polanie

Przepis do pobrania - wersja polska                                 Przepis do pobrania - wersja angielska

Mapa ZP

Zacierka chłopska z kiełbasą

(przepis na 12 porcji)

 

Składniki

  • 1 kg zacierek
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg bekonu
  • 1,5 kg cebuli
  • 1 kiełbasa
  • 2 całe pomidory
  • 2 papryki w całości bez ogonka
  • 5 łyżek słodkiej zmielonej papryki
  • 1 kopiata łyżka grubo zmielonej papryki
  • 12 kostek rosołowych z papryką
  • 1 sztuka pasty paprykowej (węgierska nazwa produktu: Piros Arany)
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Ugotuj umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki (nie powinny być zbyt miękkie lub zbyt twarde, odmiana pomiędzy). Podsmaż w rondlu bekon pokrojony w kostkę, a gdy na spodzie z bekonu zbierze się tłuszcz, a bekon nie będzie jeszcze wysmażony, dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula się zarumieni, dodaj zacierki stale mieszając, aż uzyskają ładny złocisty kolor. Gdy zacierki się zarumienią, dodaj 5 łyżek zmielonej papryki, 1 łyżkę grubo zmielonej papryki, wymieszaj wszystko z zacierkami i po 3–5 minutach dolej 2 litry wody. Dodaj kostki rosołowe, Piros Arany oraz dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2 całe pomidory, paprykę oraz kiełbasę pokrojoną wedle uznania. Gotuj, mieszając od czasu do czasu. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, dolej trochę wody. Gdy zacierki będą już prawie gotowe (miękkie na zewnątrz, w środku twarde), dodaj uprzednio na wpół ugotowane ziemniaki, stale mieszając, ponieważ potrawa gęstnieje i może łatwo się przypalić. Potrawa jest gotowa, gdy woda wyparuje, a wszystkie składniki będą miękkie.

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska

Mapa ZP

Szybkie gołąbki

Składniki na kotleciki

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 małe jajka
  • 0,5 szklanki surowego ryżu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Składniki na sos pomidorowy

  • 3 szklanki bulionu
  • 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżka cukru sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Kapustę drobno posiekaj i wrzuć do 2 litrów wrzącej wody. Gotuj przez minutę. Następnie przełóż na cedzak i przelej zimną wodą. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Do miski włóż mięso, podgotowaną kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki oraz jajka, dopraw solą i pieprzem, wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki). Formuj podłużne kotlety, które później obsmażaj z wszystkich stron (tylko do zmiany koloru). Przygotuj sos – poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Ułóż kotlety w formie do zapiekania i zalej sosem, tak by je przykrył. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez godzinę.

 
   


Stowarzyszenie „Wspólna Sprawa” w Drohojowie

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska

Mapa ZP

Pierogi z tartych ziemniaków

Składniki

  • 2 kg surowych ziemniaków
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki zwykłej
  • 3 cebule
  • 10 dag słoniny
  • 10 dag boczku
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania masy

2 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć przez gazę, dodać ziemniaki ugotowane, obydwie mąki, sól, pieprz i wymieszać wszystko razem.

Sposób przygotowania farszu

Boczek i słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone cebule i smażyć jeszcze chwilę. Kapustę ugotować, odcisnąć, pokroić drobno, doprawić solą i pieprzem, dodać usmażony boczek ze słoniną i cebulkami (trochę tłuszczu zostawić do okraszenia pierogów).

Sposób wykonania

Z przygotowanej masy formować małe placuszki na środek każdego z nich dać farsz i sklejać, formować na owalny kształt. Pierogi gotować w osolonej wodzie, delikatnie zamieszać, po wynurzeniu się pierogów z wody ugotować jeszcze ok. 5 min. Wyjąć z wody cedzakiem, okrasić tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi około 10–12 sztuk, w zależności od wykonanej wielkości pierogów.

Koło Gospodyń Wiejskich Zahoczewie

Przepis do pobrania - wersja polska                                 Przepis do pobrania - wersja angielska

Mapa ZP

Żurek z białą kiełbasą

Biały barszcz, inaczej zwany żurek jest wyśmienitą zupą na każdą porę roku. Może być podawany z białą kiełbasą, z jajkiem lub grzankami. Żurek stanowi jedno z podstawowych dań na stole wielkanocnym w wielu częściach Polski, również tu w Beskidzie Niskim. Koło Gospodyń Wiejskich w Czaszynie proponuje żurek na naturalnym, żytnim zakwasie, gotowany na wędzonce, z dużą ilością warzyw. Taka zupa jest energetyczna, smaczna, ma wyjątkowy zapach ze względu na rzadko spotykaną w zupach kwasowość. Ciekawym sposobem podawania, jest serwowanie jej w chlebowych czarkach lub w glinianych miseczkach, które długo utrzymują wysoką temperaturę. W tej wersji zupa ma wkładkę w postaci białej kiełbasy, wyrabianej tradycyjnymi metodami. Całe danie nie zawiera chemicznych konserwantów.Żurek z białą kiełbasą

 

Składniki

  • 2 szklanki zakiszonego żuru
  • 3 kości schabowe
  • plaster boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy białej
  • 5 szklanek wody
  • duża cebula
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżki tartego chrzanu
  • łyżka smalcu
  • sól i pieprz do smaku
  • włoszczyzna

 

Sposób przygotowania zakwasu

Do kamiennego naczynia włożyć 10 dag żytniej mąki razowej, 2 ząbki czosnku, skórkę razowego chleba i zalać 2 szklankami letniej, przegotowanej wody, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na 4 do 5 dni, po tym czasie powinien być wyczuwalny kwaśny zapach. Następnie zakwas należy przelać do słoików i przechowywać w lodówce.

 

Sposób przygotowania żuru

Przygotować wywar z kości i włoszczyzny, następnie przecedzić. Cebulę zeszklić na boczku, smalcu i dodać kiełbasę. Do wywaru wlać zakwas, następnie pozostałe składniki, mieszać i doprawić do smaku, gotować na małym ogniu. Podawać z gotowanym jajkiem w czarkach chlebowych.

 

 

Koło Gospodyń Wiejskich Czaszyn

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska

 

 

Mapa ZP

Krem z dyni

(przepis na ok. 2 litry kremu)

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 1,5 l bulionu/rosołu
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, curry, imbir, chili do smaku

 

Sposób przygotowania

1. Dynię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Cebulę siekamy w kosteczkę. Na rozgrzane masło (w sporym garnku) wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy, dodajemy dynię i razem smażymy przez 5–6 min. Zalewamy całość bulionem, gotujemy do miękkości dyni.

2. Przyprawiamy do smaku, blenderujemy i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy. Podajemy według uznania – z grzankami, pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym, z kleksem ze śmietany, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Koło Gospodyń Wiejskich Glinne

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska