Dziedzictwo kulinarne


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/platne/ziemiaprzemyska/public_html/projekt/templates/dd_interior_95/library/Designer/Content/SingleArticle.php on line 198

Zacierka chłopska z kiełbasą

Mapa ZP

Zacierka chłopska z kiełbasą

(przepis na 12 porcji)

 

Składniki

  • 1 kg zacierek
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 0,5 kg bekonu
  • 1,5 kg cebuli
  • 1 kiełbasa
  • 2 całe pomidory
  • 2 papryki w całości bez ogonka
  • 5 łyżek słodkiej zmielonej papryki
  • 1 kopiata łyżka grubo zmielonej papryki
  • 12 kostek rosołowych z papryką
  • 1 sztuka pasty paprykowej (węgierska nazwa produktu: Piros Arany)
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Ugotuj umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki (nie powinny być zbyt miękkie lub zbyt twarde, odmiana pomiędzy). Podsmaż w rondlu bekon pokrojony w kostkę, a gdy na spodzie z bekonu zbierze się tłuszcz, a bekon nie będzie jeszcze wysmażony, dodaj posiekaną cebulę. Gdy cebula się zarumieni, dodaj zacierki stale mieszając, aż uzyskają ładny złocisty kolor. Gdy zacierki się zarumienią, dodaj 5 łyżek zmielonej papryki, 1 łyżkę grubo zmielonej papryki, wymieszaj wszystko z zacierkami i po 3–5 minutach dolej 2 litry wody. Dodaj kostki rosołowe, Piros Arany oraz dopraw solą i pieprzem. Dodaj 2 całe pomidory, paprykę oraz kiełbasę pokrojoną wedle uznania. Gotuj, mieszając od czasu do czasu. Jeśli potrawa jest zbyt gęsta, dolej trochę wody. Gdy zacierki będą już prawie gotowe (miękkie na zewnątrz, w środku twarde), dodaj uprzednio na wpół ugotowane ziemniaki, stale mieszając, ponieważ potrawa gęstnieje i może łatwo się przypalić. Potrawa jest gotowa, gdy woda wyparuje, a wszystkie składniki będą miękkie.

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska