Dziedzictwo kulinarne

Węgierskie pogacze

Mapa ZP

 Węgierskie pogacze

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 200 ml śmietany
  • 5 dag drożdży
  • odrobina cukru
  • szczypta soli
  • mleko

 

Sposób przygotowania

Ze składników – dodając tyle mleka, ile weźmie ciasto – zagnieć ciasto i dobrze wyrób. Zostaw do wyrośnięcia, tak aby dwukrotnie zwiększyło swoją objętość. W trakcie wyrastania ciasta dodaj 30 dag skwarek z solą i zmielonym pieprzem. Rozwałkuj ciasto, posmaruj je skwarkami. Złóż w ćwiartkę i poczekaj, aż podniesie się ponownie dwa razy tyle. Powtórz tę czynność jeszcze 3 razy, w ten sposób otrzymasz warstwową bułeczkę. Następnie potnij ciasto na małe kwadraty i ponacinaj je. Nasmaruj górną część bułeczek roztrzepanym jajkiem, umieść na blaszce, piecz w rozgrzanym piekarniku.

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska