Dziedzictwo kulinarne

Węgierski gulasz

Mapa ZP

 

 

Węgierski gulasz / kociołek z plaży Körös

(przepis na 10 osób)

 

 

 

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny lub wieprzowiny
  • 20 dag cebuli
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki przypraw w proszku
  • 15 dag pomidorów
  • papryka
  • 2 kg ziemniaków
  • 15 dag zacierek
  • 10 dag tłuszczu
  • 10 dag zmielonej papryki (słodkiej)
  • 2 dag zmielonej papryki (gruboziarnistej)

 

Sposób przygotowania

Podsmażyć pokrojoną cebulę, doprawić do smaku. Usuń z ognia i dodaj zmieloną paprykę. Uważaj, aby papryka się nie przypaliła. Dodaj mięso, dolej 1 litr wody i gotuj przez godzinę. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i resztę składników (oprócz zacierek), następnie wlej 2 litry wody. Gotuj przez 2 godziny na wolnym ogniu. Kiedy mięso stanie się prawie miękkie, dodaj do niego zacierki. Jeśli uważasz, że ilość zupy jest niewystarczająca, wlej do niej wodę i dopraw do smaku.

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska