Dziedzictwo kulinarne

Szybkie gołąbki

Mapa ZP

Szybkie gołąbki

Składniki na kotleciki

  • 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
  • 0,5 kg białej kapusty
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 2 małe jajka
  • 0,5 szklanki surowego ryżu
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

 

Składniki na sos pomidorowy

  • 3 szklanki bulionu
  • 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
  • 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
  • 1 łyżka cukru sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Kapustę drobno posiekaj i wrzuć do 2 litrów wrzącej wody. Gotuj przez minutę. Następnie przełóż na cedzak i przelej zimną wodą. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Do miski włóż mięso, podgotowaną kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki oraz jajka, dopraw solą i pieprzem, wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki). Formuj podłużne kotlety, które później obsmażaj z wszystkich stron (tylko do zmiany koloru). Przygotuj sos – poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Ułóż kotlety w formie do zapiekania i zalej sosem, tak by je przykrył. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez godzinę.

 
   


Stowarzyszenie „Wspólna Sprawa” w Drohojowie

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska