Szybkie gołąbki
Składniki na kotleciki
- 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego
- 0,5 kg białej kapusty
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 2 małe jajka
- 0,5 szklanki surowego ryżu
- natka pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy
- 3 szklanki bulionu
- 3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
- 0,5 szklanki słodkiej śmietanki
- 1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej wędzonej)
- 1 łyżka cukru sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kapustę drobno posiekaj i wrzuć do 2 litrów wrzącej wody. Gotuj przez minutę. Następnie przełóż na cedzak i przelej zimną wodą. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Do miski włóż mięso, podgotowaną kapustę, cebulę, surowy ryż, natkę pietruszki oraz jajka, dopraw solą i pieprzem, wyrób na jednolitą masę (jeśli będzie rzadka, dodaj trochę tartej bułki). Formuj podłużne kotlety, które później obsmażaj z wszystkich stron (tylko do zmiany koloru). Przygotuj sos – poprzez dokładne wymieszanie wszystkich składników. Ułóż kotlety w formie do zapiekania i zalej sosem, tak by je przykrył. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekaj przez godzinę.
Stowarzyszenie „Wspólna Sprawa” w Drohojowie
Przepis do pobrania - wersja polska Przepis do pobrania - wersja angielska