Dziedzictwo kulinarne

Krem z dyni

Mapa ZP

Krem z dyni

(przepis na ok. 2 litry kremu)

Składniki

  • 2 kg dyni
  • 1,5 l bulionu/rosołu
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • pół pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz, curry, imbir, chili do smaku

 

Sposób przygotowania

1. Dynię obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w kawałki. Cebulę siekamy w kosteczkę. Na rozgrzane masło (w sporym garnku) wrzucamy cebulkę i chwilę smażymy, dodajemy dynię i razem smażymy przez 5–6 min. Zalewamy całość bulionem, gotujemy do miękkości dyni.

2. Przyprawiamy do smaku, blenderujemy i w razie potrzeby jeszcze raz doprawiamy. Podajemy według uznania – z grzankami, pestkami dyni lub groszkiem ptysiowym, z kleksem ze śmietany, posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Koło Gospodyń Wiejskich Glinne

 

Przepis do pobrania - wersja polska                                Przepis do pobrania - wersja angielska