Pierogi z tartych ziemniaków
Składniki
- 2 kg surowych ziemniaków
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mąki zwykłej
- 3 cebule
- 10 dag słoniny
- 10 dag boczku
- 1 kg kapusty kiszonej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania masy
2 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć przez gazę, dodać ziemniaki ugotowane, obydwie mąki, sól, pieprz i wymieszać wszystko razem.
Sposób przygotowania farszu
Boczek i słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone cebule i smażyć jeszcze chwilę. Kapustę ugotować, odcisnąć, pokroić drobno, doprawić solą i pieprzem, dodać usmażony boczek ze słoniną i cebulkami (trochę tłuszczu zostawić do okraszenia pierogów).
Sposób wykonania
Z przygotowanej masy formować małe placuszki na środek każdego z nich dać farsz i sklejać, formować na owalny kształt. Pierogi gotować w osolonej wodzie, delikatnie zamieszać, po wynurzeniu się pierogów z wody ugotować jeszcze ok. 5 min. Wyjąć z wody cedzakiem, okrasić tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi około 10–12 sztuk, w zależności od wykonanej wielkości pierogów.
Koło Gospodyń Wiejskich Zahoczewie
Przepis do pobrania - wersja polska Przepis do pobrania - wersja angielska