Dziedzictwo kulinarne

Pierogi z tartych ziemniaków

Mapa ZP

Pierogi z tartych ziemniaków

Składniki

  • 2 kg surowych ziemniaków
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki zwykłej
  • 3 cebule
  • 10 dag słoniny
  • 10 dag boczku
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania masy

2 kg ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć przez gazę, dodać ziemniaki ugotowane, obydwie mąki, sól, pieprz i wymieszać wszystko razem.

Sposób przygotowania farszu

Boczek i słoninę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać pokrojone cebule i smażyć jeszcze chwilę. Kapustę ugotować, odcisnąć, pokroić drobno, doprawić solą i pieprzem, dodać usmażony boczek ze słoniną i cebulkami (trochę tłuszczu zostawić do okraszenia pierogów).

Sposób wykonania

Z przygotowanej masy formować małe placuszki na środek każdego z nich dać farsz i sklejać, formować na owalny kształt. Pierogi gotować w osolonej wodzie, delikatnie zamieszać, po wynurzeniu się pierogów z wody ugotować jeszcze ok. 5 min. Wyjąć z wody cedzakiem, okrasić tłuszczem. Z podanej porcji wychodzi około 10–12 sztuk, w zależności od wykonanej wielkości pierogów.

Koło Gospodyń Wiejskich Zahoczewie

Przepis do pobrania - wersja polska                                 Przepis do pobrania - wersja angielska